NOM BOTÀNIC: CERATONIA SILIQUA
FAMÍLIA: LEGUMINOSAE
NOMS POPULARS: GARROFER, GARROFERA
Es un dels arbres mes coneguts de les nostres terres, va ser introduït com cultiu per aprofitar els fruits, les Garrofes, ja que sembla originari de Síria o Palestina, va ser introduïda a Egipte d'on es va estendre a Grècia i Itàlia, Fenicis i Àrabs la van difondre a les costes del Nord d'Africa i Espanya.
S'adapta fenomenalment a la nostra climatologia i la costra calcària de la que estan formades la majoria de les nostres muntanyes.
No es un arbre molt alt, fins els 7-8 metres d'alçaria, però la copa pot cobrir un gran espai i produir bona ombra.
Els fruits, les garrofes s'han emprat per alimentar el bestiar, però també per alimentació humana, jo encara recorde a ma tia Matilde rotllant amb paper els bollets de"xocolate de garrofa" pels menuts de la casa; actualment la industria alimentaria i la farmacèutica fan gran us d'aquest fruit i sobretot les seues llavors.
No crec que es tinguen que fer moltes explicacions perque els Garrofers son mes coneguts que "la Xarito", pero si contar vos que de garrofers en hi han mascles, femelles, hermafrodites, mascles i femelles alhora i mascles, femelles i hermafrodites al mateix peu, resultat de empèlts per afavorir la producció.
Garrofer enorme en la Barraca d'Aigües Vives |
Detall del tronc |
Es un arbre perfectament adaptat i naturalitzat, espontàni al Pais Valencia |
Detall de les fulles compostes de tres a cinc parells de folíols durs, coriacis, verds lluents per damunt i mes clar per l'envés |
Generós garrofer, quant ens dona demanant tan poc !! |
La Garrofa es un fruit indehiscent (que no s'obri) que es torna bru fosc quant esta sec, s'aprofita la polpa per fer xocolate i les llavors, els garrofins, per la industria dels mucílags. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada