Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dijous, 17 de juliol del 2014

GARROFER

NOM BOTÀNIC: CERATONIA SILIQUA

FAMÍLIA: LEGUMINOSAE

NOMS POPULARS: GARROFER, GARROFERA


                     Es un dels arbres mes coneguts de les nostres terres, va ser introduït com cultiu per aprofitar els fruits, les Garrofes, ja que sembla originari de Síria o Palestina, va ser introduïda a Egipte d'on es va estendre a Grècia i Itàlia, Fenicis i Àrabs la van difondre a les costes del Nord d'Africa i Espanya.
S'adapta fenomenalment a la nostra climatologia i la costra calcària de la que estan formades la majoria de les nostres muntanyes.
No es un arbre molt alt, fins els 7-8 metres d'alçaria, però la copa pot cobrir un gran espai i produir bona ombra.
Els fruits, les garrofes s'han emprat per alimentar el bestiar, però també per alimentació humana, jo encara recorde a ma tia Matilde rotllant amb paper els bollets de"xocolate de garrofa" pels menuts de la casa; actualment la industria alimentaria i la farmacèutica fan gran us d'aquest fruit i sobretot les seues llavors.

No crec que es tinguen que fer moltes explicacions perque els Garrofers son mes coneguts que "la Xarito", pero si contar vos que de garrofers en hi han mascles, femelles, hermafrodites, mascles i femelles alhora i mascles, femelles i hermafrodites al mateix peu, resultat de empèlts per afavorir la producció.




Garrofer enorme en la Barraca d'Aigües Vives

Detall del tronc

Es un arbre perfectament adaptat i naturalitzat, espontàni al Pais Valencia



Detall de les fulles compostes de tres a cinc parells de folíols durs, coriacis, verds lluents per damunt i mes clar per l'envés 

Generós garrofer, quant ens dona demanant tan poc !!


La Garrofa es un fruit indehiscent (que no s'obri) que es torna bru fosc quant esta sec, s'aprofita la polpa per fer xocolate i les llavors, els garrofins, per la industria dels mucílags.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada