Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







diumenge, 19 d’abril del 2020

GALIUM FRUTICESCENS

NOM BOTANIC: GALIUM FRUTICESCENS, GALIUM LUCIDUM SBSP. FRUTICESCENS

FAMILIA: RUBIACEAE

NOMS POPULARS: HERBA MOSQUERA, QUALLALLETS DE BARRANC



                         No és difícil de trobar a la vora de camins de muntanya, pujant al Reialenc, a llocs secs i pedregosos, al costat de romers, argelagues, timó, coscoll, etc. floreix a la primavera i primeries de l'estiu.

Com altres plantes del mateix gènere, té propietats diürètiques i antiespasmòdiques, el que la fa apropiada per eliminar càlculs renals, en ús extern, en forma de banys i cataplasmes ajuda a tancar ferides.

Arriba a fer-se d'un metre d'alçada, amb la base un poc llenyosa, les tiges van ramificant-se i intricant-se, fa les fulles a intervals al llarg de les tiges en forma de verticils, aquestes són estretes, encorbant-se cap amunt a l'àpex, acabant en una punta fina.

A l'extrem de les tiges s'obren les flors, en inflorescències de 4-5 flors amb quatre pètals i quatre estams, blanques i d'entre 3 i 5 mm de diàmetre. És una floració molt vistosa, notable.

Els fruits són com dos ouets xicotets sense pèls ni punxes.

En aquestes fotografies la podreu observar millor.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada