Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dimecres, 11 de març del 2020

PISTACIA TEREBINTHUS

NOM BOTANIC: PISTACIA  TEREBINTHUS

FAMILIA: ANACARDIACEAE

NOMS POPULARS: NOGUEROLA, NOGUEROLES, CORNICABRA


                          Arbust gran, que arriba a fer-se de fins a 8-10 m, aquest concretament, es jove i femella, és un arbust dioic, és a dir, hi ha plantes mascles i plantes femelles i té una alçada de poc més de 2 m i com veieu a les fotografies, es cria entre coscollars i brugueres, buscant sempre un poc d'humitat encara que siga de baix de les pedres, jo no en conec cap altre al poble de Carcaixent i, si en coneixeu algun altre, feu-meu saber si no és molèstia.

És molt aromàtic, recorda a la resina, però més perfumat, les fulles, compostes de 9 folíols, són imparipinnades, acabades en un folíol solitari, recorden a les del garrofer.
Fa unes flors rogenques amb el calze verdós, aquestes, femelles, disposades en raïm allargat i al final de l'estiu es transformen en uns fruits rogets que aniran canviant al negre quan maduren, menys els estèrils que queden rogets fins que cauen, ja a la tardor avançada, perdran les fulles.
És freqüent vore-li unes formacions semblants a menudes banyes de cabra, d'ahí el nom popular de cornicabra, que no són altra cosa que gal·les originades per la picadura d'un insecte anomenat Baizongia pistaciae, una mena de pulgó. Atenció!!!, no obriu la gal·la, conté una substància apegalosa que serà dificil que pugueu llevar-se -la de les mans sino és amb abundància d'aigua i sabó.


                                              Dos mirades a aquesta Cornicabra



                                                            Dos mirades a les fulles







                       Imatges de les flors












                                                                    Fruits immadurs










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada