Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dijous, 5 de març del 2020

ADIANTUM CAPILLUS-VENERIS

NOM BOTANIC: ADIANTUM CAPILLUS-VENERIS

FAMILIA: ADIANTACEAE

NOMS POPULARS: FALZIA, FALZIA DE POU



                                Als pous antics dels horts i de les cases velles del nostre poble, a les fonts muntanyenques (com La Font de la Falzia a la Barraca, el nom ho diu tot) i a les entrades  de moltes coves encara podem trobar aquesta falaguera, no per freqüent, menys admirable. Vol ombra i humitat per créixer com li cal.

Té unes tiges tan fines, negres i llustroses que semblen cabells humans, per això el seu cognom de Capillus veneris o Cabello de Venus.

D'antic s'ha utilitzat per millorar el cicle menstrual de les xicones i dones majors i també per a fer més negres els cabells de les persones que ho volien fer.

Podria contar moltes més coses, però jo ja vos l'he presentat i és millor que feu vosaltres l'estudi i la vostra història particular, és així com l'apreciareu més.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada