Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dilluns, 9 de maig del 2016

TIMO REIAL.- DICTAMNUS HISPANICUS



NOM BOTÀNIC: Dictamnus hispanicus

FAMÍLIA: Rutaceae
NOMS POPULARS: Alfabegueta de pastor, Gitam, Timoreial
Forma vital: Camèfit sufruticós

In Memoriam al Sr. Vicent, pastor i herbolari de Carcaixent

Descripció: Aquesta meravellosa planteta mor al final de l’estiu i rebrota amb força a la primavera, del cepell naix una tija erecta amb rametes laterals amb  6-10 folíols oposats, al capdamunt van naixent les flors en forma de ramellet estirat d’una extraordinària i preciosa estampa i una alçada d'un pam aproximadament, encara que nosaltres la hem vist de mes de 40cm.

- Fulles compostes de 6 a 10 folíols d’uns 3-4 cm de llargària i 5-6 mm. d’amples, dentades, coriacis, amb glàndules translúcides
 - Es cria als matollars ombrívols, però a ple sol, en terres calcàries sobretot, encara que també en hem vist en llocs amb sols profunds de natura silícia, sols descalcificats, sovint traient la tija per entremig d’altres mates.

 - Floreix a la primavera ja amb la calor ben present.


Usos i propietats: Antivaricós potent, utilitzat per les dones amb problemes amb la menstruació, també afrodisíac i antihemorroïdal

Curiositats botàniques: Una  de les herbes mes  apreciades, quasi com un tresor, és el Timorreal, una planta tan rara de trobar  com poderosa, el seu aroma es una mescla d'Anís, Ruda i Llima, molt evident, el fruit te la forma del Anís estel·lat i les fulles, mirant les al trasllum, tenen uns puntets que son bossetes d'essència a la que li deu l'aroma.
Es altament inflamable, - els francesos li diuen herba del gas -, i si li arrimem una flama s’encén sobtadament sense fer li mal a la planta.
Ens pot propinar fortes cremades a la pell només en tocar la amb la pell suada i produir nafres molt persistents.
Sempre en menudíssimes cantitats, s'empra per a preparar Herberets junt a altres herbetes i també entra a formar part del Ungüents com el del Mes de Maig.
Com és una herbeta poc abundant, no la deuríem d'agafar, a més a més, no es gens fàcil de tractar amb ella, així que millor sempre una foto, un comentari i deixar la viure tranquil·la. Si en trobeu, saludeu la de part nostra.

           Ací vos deixe unes quantes fotos per gaudir la millor













- Flors grans, de 4-5 cm. amb 5 sèpals linears i 5 pètals blancs o lleugerament rosats

Capollets florals a punt d'esclatar




Encara que no sempre arribes a temps per a la foto, aci teniu flor i fruit

- Fruits com els del Anís estel·lat, amb cinc gallons perfectament definits






Pilositats glanduloses que impregnen allò que toquen.

A la tardor, foto presa en Bicorp, prop del Buitre.









Fotografies a les muntanyes de Carcaixent


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada