Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dijous, 12 de juny del 2014

BORRATJES, BORRAJA

NOM BOTANIC: BORAGO OFFICINALIS

FAMILIA: BORAGINACEAE

NOMS POPULARS: BORRATXES, BORRAINES



                    Actualment torna a tindre l'aprèci com planta medicinal, (d'ací el terme officinalis), que havía  tingut sempre, recordeu que quant una cosa no tenía importància o una decisió no havía tingut èxit es día que "ha quedado en agua de borrajas", com dir que no passava res, que no tenía cap valor, afortunadament les coses van canviant i el que ahir no valía res, ara (segurament perque interesa...........$$$!! ), es de capital importància. Ni una cosa ni l'altra.
Ara mateix les llavors de les borratxes s'utilitzen per extraure li l'oli que contenen per aplicar lo en algunes molèsties menstruals i de la pell, també per reduïr els nivells masa elevats de colesterol.
L'ús que en feien d'ella de sempre ha segut per provocar la suor quant es precís,(casos de febra, dificultat urinària, depuracions),i també benefícia la funció prostàtica, per aquest menester s'empren les flors i les fulles en infusió.
A Aragó es conrea amb intenció culinària, menjant les penques ben bullides, les fulles en ensalades o com verdura de coure i jo he provat uns bunyols fets amb fulles de borratxa rebossades amb farina i sucre sorprenents.




Tota plena de pèls que li donen tacte raspós que en cuinar les desapareix per complet.

Preciosa flor d'un blau admirable


Vista de front, amb totes les peces periantiques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada