Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







divendres, 20 de novembre del 2015

LLIDONER

NOM BOTÀNIC: CELTIS AUSTRALIS

FAMÍLIA: ULMACEAE

NOMS POPULARS: LLIDONER, LLEDONER, LLIRONER


                                 
                                     El Llidoner es un arbre caducifoli amb l'escorça llissa, grisenca, de fins a 30 m. d'alçada i aspecte globós, freqüent ment plantat a la vora de la casa de molts horts per la ombra que procura, existint actualment exemplars enormes a tota la comarca.

Floreix quant encara perduren els freds de l'hivern i desprès mamprèn a traure les fulles, fins la tardor que ja amb el fruits madurs comencen a desfullar se preparant se per la època mes freda.

Del Llidoner s'empren fonamentalment les rames per fer mànecs de ferramenta del camp, per això en vorem de vegades alguns exemplars amb el tronc tallat a poca altura per afavorir el creixement de rames laterals que en tindre un diàmetre adequat es tallen i es treballen per donar los la forma que interesse, feina que encara podem observar a alguns tallers a la Vall de Cofrents, on son objecte de cultiu per a aquesta ocupació.

També es varen emprar les fulles per alimentar els cucs de seda quant no en  hi havia prou de morera, els fruits, ben madurs son mingibles, encara que tenen poca carn, però son bons com a llepolia i recorde com dels pinyolets fèiem munició per a llançar les bufant a través d'un canutet de canya quant érem menuts.

Les fulles i els fruits immaturs es poden emprar en casos de diarrea i també en alguns casos de menstruacions excessives en forma de bullitòri.


Vista general


Una vegada floreix, comença a fer fulla nova


Fruit incipient, encara es poden vore els estams i els pistils

Un poc mes avant en el temps


Una rama carregada de fruits i flors


Detall del tronc d'un Llidoner monumental

Les fulles son asimètriques a la base


Diferents moments dels fruits:









Després d'aquesta fase es tornen, ja madurs, d'un color negre-blavós














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada