Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dilluns, 27 d’octubre del 2014

TIL·LER

NOM BOTÀNIC: Tilia platyphyllos

FAMÍLIA: Tiliaceae


NOMS POPULARS: Arbre de la Tila, Til·ler, Tillol




                               Encara que es un arbre amb necessitats de vida ben diferents de les del nostre clima tan calorós, aquest exemplar ha aconseguit créixer, florir i fructificar sense massa dificultats ben a prop del riu Xúquer al terme de Carcaixent, en hi ha algun mes a la nostra comarca, es veritat, però aquest viu sense cap ajuda i com podeu vore amb resultats fenomenals.

Es un arbre escàs, que al nostre país sols creix de forma natural als llocs ombrívols, freds, humits i arrecerats del nord de la província de Castelló i al Racó d'Ademús.

Com tots el que hi viuen a la nostra comarca, que en son ben pocs, son cosa del home, plantats per motius diversos i que afortunadament podem ara observar en plenitud.

Per a mi, com herbolari, tindre a prop de ma casa un Til·ler com aquest em produeix una sensació especial, i es que això de poder collir ne una micoteta per a casa............ i fer te una tasseta acabadeta de collir.........hhhmmmmmm

Tot el mon sap de sobra que una infusió de Til·la ajuda a dormir, que quant has tingut un disgust o qualsevol entrebanc que ens posa "nerviosos", sovint una tasseta de Til·la ho fa vore tot d'un altre color, en definitiva que ens ajuda a temperar els nervis i calmar nos, a mes també es un bon sudorífic i ajuda a baixar la calentura.

Te una copa tan gran i tan densa que la ombra que dóna es de les mes fosques que conec i una frescor......




Detalls de la soca

A terra les primeres fulles caigudes ens conten que s'acosten dies mes freds

Vegeu les fulles alternes com fan dos carreretes una a cada costat de la rama

Per que vos feu una idea de la grossària del tronc

A la tardor, fruits amb la bràctea

Detall del fruit amb cinc costelles i la bràctea que li servirà per envolar se i ser transportada pel vent

Fulles característiques

Les flors, ara ja fruit, naixen al mateix pesó de la fulla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada