Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







divendres, 3 d’octubre del 2014

ESPARREGUERA

NOM BOTÀNIC: Asparagus acutifolius

FAMÍLIA: Liliaceae






Quasi tots alguna vegada n'hem collit caminant- per “baixar” el dinar o el berenar- passejant  les sendes i camins dels llocs mes montuosos de les nostres comarques riberenques, a l’ombria dels barrancs i les costeres mes fresques.
Parle dels espàrrecs, que son la part tendra encara de les noves tiges que l’esparreguera va criant per escampar-se buscant créixer.
Se’n crien de dos classes, un mes punxegut i l’altre mes tou, tots dos son bons i encara vos diria que sense ser cap esparreguera, també podem menjar els mateixos brots tendres d’una altra planta que els fa ben pareguts als autèntics, es tracta dels brots de Tamus comunis, de grans fulles en forma de cor que també trobarem als barrancs i zones ombrívoles.
Deliciosos, temperamentals, saborosos i amb un gust i olor que mes tard recordarem quant anem a “ canviar l’aigua a les olives ”, es a dir, quant en orinar sentirem l’olor característica d’haver ne menjat.
Dietèticament son interessants per la fibra que ens aporten, les poques calories que tenen i la quantitat de substàncies nutritives que ens subministren.
Popularment el seu ús medicinal està dedicat als problemes de l’aparell urinari, emprant l’arrel en infusió, però a mi em sembla millor menjar me’ls que arrancar la planta. Apenes bollidets i fregits per a fer truites pel temps de Falles en avant, encara que segur que hi han llocs on es fan tot l’any seguit—jo en conec--.
Aspecte al camp


Detall de la flor



L'esparrec que tots coneguem


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada