Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







divendres, 11 de novembre del 2011

GALZERAN, BOIX MARÍ.- Ruscus aculeatus

NOM BOTANIC: RUSCUS ACULEATUS

FAMILIA: LILIACEAE

NOMS POPULARS: GALZERAN, BOIX MARÍ




És una d'aquelles plantes que en diguem perennes; la trobarem
sempre d'un color verd intens i lluent i a la tardor i l'hivern ens
cridarà la nostra atenció perquè en aquest temps és quan
podrem veure-li els fruits d'un color roig encés i pareguts a una
cirereta que naixen al bell mig de les falses fulles (en realitat
són una part de la tija i s'anomenen fil·locladis).
És una espècie amb peus mascles i femelles.
No serà molt difícil trobar-la als llocs ombrívols i també frondosos, bé per la vista o bé pel contacte punxegut amb els fil·locladis (les falses fulles).
Si en voleu observar, endinseu-vos per algun dels nombrosos barrancs del nostre terme.
De sempre, s'ha aprofitat l'arrel per a millorar les malalties venoses com ara les varius i sobre tot les molestes hemorroides, bé en forma de banys, bé en tisanes o les dues coses a l'hora.
Per preparar el beuratge deurem bullir durant 2 o 3 minuts un o dos pessics del rizoma ben desfet, en un got sencer d'aigua mineral i deixar-lo durant 1/2 hora a remulla, després ho colarem i ja ho podem utilitzar.
Com curiositat dir que també es posaven rametes d'aquesta planta als llocs on es penjaven els aliments com els pernils i a les carneres per guarir-los dels ratolins.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada