Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dimecres, 23 de setembre del 2015

GARGULLER

NOM BOTÀNIC: CRATAEGUS MONOGYNA

FAMÍLIA: ROSACEAE

NOMS POPULARS: ESPI BLANC, GARGULLER, CIRERER DE PASTOR



                      La majoria de les vegades el trobarem com un arbust gran, però si el deixem créixer pot arribar a ser un arbre menut, de fins a 5-7 metres d'alçària, i fins i tot es coneix algun individu de 14 metres, produint una copa densa i ampla.
Continua emprant se per a bardisses al camp, en recers per al ramat aprofitant les punxoses espines de que disposa i a les que deu el nom. 
Perd les fulles al hivern, però a canvi, ens mostra les fruitetes roges que produeix de quasi un cm. de diàmetre amb una llavor al interior, tenen poca polpa i a mes granulosa i aspra, però molt rica en vitamines i altres nodriments, així podem fabricar melmelades i confitures amb elles.
Tradicionalment s'utilitza en forma de tintura, extractes i infusions de les fulles, brots i flors per a tractar la hipertensió, els problemes lleus del cor com ara les palpitacions excessives i també per ajudar a "temperar els nervis" i ajudar a dormir millor

Aspecte al camp


Detall de les flors


Fruits a la tardor


Com totes les rosàcies, al fruit es pot apreciar les restes del calze hipogin


Amb mes detall.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada