Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







divendres, 15 de maig del 2015

HERBA DE MELIC

NOM BOTÀNIC: Umbilicus rupestris

FAMÍLIA: CRASSULACEAE

NOMS POPULARS: ORELLA DE FRARE, MELIC DE VENUS




                                Poc l'importa si son pedres o blocs de obra,, quant hi ha un clavill on viure, un mur de pedra seca o una paret vella, això si, sempre a l'ombra i amb certa humitat, allí arrela i ho colonitza tot. La voreu en els murs i paretóns dels camps de tarongers arrimats a muntanya i en moltes de les construccions ja assolades que encara queden.

Son conegudes les propietats cicatritzants del suc aplicat a les ferides, així com l'aplicació directa de la fulla desproveïda de la cutícula en cremades, forúnculs i nafres.
El mateix suc es pren en casos de pedres al ronyó per desfer les i per provocar la emissió de orina.

En el reportatge fotogràfic següent queda clar l'ambient on es cria.

Tant als murs d'obra com a les teulades orientades a l'ombriu son llocs on s'instala còmodament

Les fulles tenen el pesó al mig del limbe ( peltades) i son arrodonides i carnoses a causa de l'aigua que acumulen

Com veieu, els agrada la humitat i la ombra

No totes les fulles son peltades, les de la tija son peciolades i mes dentades, aquesta ja començava a florir

Ja florides del tot, uns dies de calor extrema les ha fet anar mes depressa del que toca

Detall de les flors


                               La calor fa que hi hagen mes insectes i això provoca l'aparició de plagues al mon vegetal, en aquest cas un coleòpter ha fet una posta d'ous a la base de les fulles de Melic de Venus fent que la planta produeixca aquest engrosiment anomenat cecidi on les larves es criaran i alimentaran fins que abandonen el niu. En el cas concret de les fotografies, tota la població de Melics de Venus que existia va resultar afectada, morint tots els exemplars.

Cecidi produït per el coleòpter Pericartiellus durieui


Aspecte del cecidi a la part externa

Es pot distingir perfèctament les larves de Pericartiellus durieui al interior del cecidi


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada