NOM BOTÀNIC: Crataegos azarollus
FAMÍLIA: Rosaceae
NOMS POPULARS: SOROLLER
Delicioses fruites d'abans, de sempre, aniquilades per l'agricultura moderna que només pensa en el benefici econòmic, el Soroller es un arbret fruiter de mida mitjana, jo n'he vist de 6-7 metres d'alt, suporta be les sequeres i la intempèrie, també les poques atencions dels llauradors, ell sempre compleix i dóna fruits. El coneguem des de que érem xiquets i hi havien poques llepolies i menjàvem Gínjols, Tramussos, mesuretes d'Olives, Xufes arremullades i també les Sorolles, que eren de les preferides pot ser perquè la temporada de menjar ne era curta, ja dic, delicioses, si en trobeu proveu les i ja em direu
A collir.......... |
Detall de les fulles. |
No direu que no tenen aspecte abellidor. |
Parlant amb gent del camp i preguntant sempre per plantes rares i arbres especials per la seua singularitat, un amic, Joan, ens va parlar d'un Soroller molt gran que hi viu al terme de Carcaixent i varem anar a visitar lo pensant que seria un bon exemplar, però no ens esperàvem el que ens varem trobar, un Soroller de mides importants, en mesurar lo ho varem tindre clar, fa 154 cms. a la base i 121 cms. just per davall del creuer, el mes gran que jo haja vist mai en directe.
L'exemplar en qüestió esta situat a un camp de tarongers i aquest es el problema, sembla que esta en perill perquè ja li han tallat tota la part superior, i li han plantat tarongerets a la vora i si els fa ombra............por tinc.
Com seria abans de tallar lo?? |
Ja posats a vore Sorollers, ací en teniu un altre, aquest esta empeltat sobre Crataegus monogyna i com es cria ell a soles, esta rebordonint se i creixent més com a Garbuller (C. monogyna) que com a Soroller, d'ahí els fruitets diferents del soroller que es poden observar a la part de baix a l'esquerra.
Feu un "clik" damunt les fotos per ampliar les i ho voreu millor tot. |
Molt bo Vicent, m'has donat una idea per a escriure en el meu costumari. Unes preguntes: és un arbre autòcton? On hi ha sorollers? Genial tu, genial. M'ha encantat descobrir un arbre fruiter que no coneixia. GRàcies.
ResponElimina