Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dilluns, 20 de febrer del 2012

SAULLÁ, GLOBULARIA ALYPUM

NOM BOTÀNIC: Globularia alypum

FAMÍLIA: Globulariaceae

NOMS POPULARS: SAULLÁ, SENET DE POBRE



Floreix  principalment a l'hivern, que és quan la podrem veure amb les flors noves senceres, aquesta mateta és llenyosa, amb poques branques, com un ramell amb les flors blaves que, per la forma, hi ha gent que l’anomena “Coroneta de frare”, es cria als pedregars assolellats de les nostres muntanyes i és molt resistent als oratges complicats.
Algunes persones l’anomenen “Senet de pobre”, parlant així d’una de les propietats que se li atribueixen, com és el d'ajudar a fer la feina necessària als nostres intestins com és l’evacuació de la matèria fecal.......
Jo la tinc per una bona planteta per a combatre l’excés de sucre al nostre cos, és a dir, els diabètics la poden fer servir per a suportar millor la seua condició.
També és aperitiva, prenent-la en infusió molt fluixa.
Una altra virtut és la d'ajudar a rebaixar l’àcid úric i així alleujar la “Gota”, prenent 3-4 infusions diàries durant alguns dies (el que diuen fer una “novena”), si a més et pots passar una bona estona mirant les flors amb una lupa, no sé què més li podem demanar, respecta- la, potser es cria a alguns llocs no meravellosos, però tingues en compte que pot ser la teua medicina del futur¡¡¡¡¡¡¡






2 comentaris: