Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







divendres, 10 de març del 2017

PROBOSCIDEA

NOM BOTANIC: PROBOSCIDEA LOUISIANICA

FAMILIA: MARTYNIACEAE


                          Als voltants de l'embassament de Tous, ha aconseguit arrelar i reproduir-se aquesta vistosa planta que varem observar per primera vegada quant vaig estrenar la piragua que tantes satisfaccions m'ha donat a l'embassament de Bellús ja fa uns quants anys, coneixíem els fruits molt característics una vegada secs, perquè en acomodar los uns damunt d'altres es podien construir figures com ara cavalls i altres que la gent posava damunt dels televisors i a les entrades de les cases, ho recorde perfectament, però no coneixia la planta.
És una planta ornamental provinent de zones desèrtiques del sud dels Estats Units i Mèxic que també aprofita com aliment.

Extremadament apegalosa, es considera com una de les precursores de les plantes carnívores i és que en apegar-se els insectes, quant mor la planta en té tants apegats que acaben convertint-se en fem nitrogenat que alimenta la terra i és clar, també la nova generació de Proboscídea, curiosa estratègia de supervivència.

Encara que és preciosa, també és una colonitzadora potencialment invasora.

Vos deixe imatges per a identificar la, si es fixeu, tot el que semblen menuts pèls, són en realitat glàndules secretores d'un gel apegalós.




                                      








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada