Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dilluns, 27 d’abril del 2015

ROGETA DE PENYA

NOM BOTÀNIC: Saxífraga corsica

FAMÍLIA: SAXIFRAGACEAE

NOM POPULAR: ROGETA DE PENYA




                              Planteta rara de trobar en les nostres comarques, es un endemisme Ibero-Llevantí, la varem poder observar i fotografiar als peus del Picaio amb enorme alegria perquè no l'havíem vist mai, en coneguem altres plantes d'aquest Gènere, però no aquesta espècie que tot s'ha de dir es preciosa.
Creix a les escletxes i fissures de les penyes, sempre escassa, assegura el seu pervindre mitjançant uns bulbs menuts d'on naixeran noves plantetes allí mateix, sempre al mateix penyal, la mateixa escletxa, fiant  a la providència el futur de les llavors, encara que ella tracta, doblegant se, de introduir les llavors a la mateixa penya on es cria, de veres que la Vida sempre ens sorprèn.
Com altres herbes fisurícoles, sembla que s'ha emprat en casos de càlculs al ronyons i problemes i dificultats en orinar, però jo crec que deguem de deixar la viure i no collir la mai, sempre en hi han d'altres, mes abundants, amb les que trobarem tanta millora en la nostra salut com amb aquesta meravellosa mostra de la nostra biodiversitat.

El nom de Saxífraga explica el lloc on viu, traduït vol dir trenca-penyals, pel fet de viure als llocs on ens la trobarem


Detall de la flor, d'uns 1.5-2 cms. de bellesa.


Calze amb nombrosos pèls

Les fulles mes a prop

El seu hàbitat, sa casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada