Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dimarts, 13 de novembre del 2012

LAS TABLAS DE DAIMIEL

            

                     Nosaltres visitàrem aquesta humida terra enmig de la estepa fa molts anys, crec que l’any 1981, en la primavera, encara conservava la lluentor del sol relaxada en la lamina d’aigua per tot arreu que miraves, ple de vida, recorde perfectament la varietat d’aus, d’insectes, de peixos, recorde especialment un Tamarit en concret, a una illa de les que es formen a aquest aiguamoll interior, d’unes dimensions que ara comprenc com a Colossals, mes antic que els records dels records, absolutament inabastable per a cap memòria humana, jo diria que era un Tamarit de memòria geològica, el vaig abraçar de tot cor, quasi vaig plorar de emoció, en aquella època, anàvem Carme i jo a collir material d’aquesta espècie a Domenyo per servir ho a la herboristeria que ens donava (i ens dona) de menjar i per queviures, així que el teníem amb gran estima, ¡¡ i vore alló tant gran !!, tan antic, per a nosaltres era el pare de tots els Tamarits, una joia de inestimable valor, ¡¡¡ un tresor !!!, intocable,  una revelació de passat i de present, però sobretot de futur, ja havíem vist com podrien ser els només que matolls que nosaltres fervorosament i cuidadosament tallàvem amb tisores de podar, ja n’erem conscients de com amb el respecte i el pas del temps, podrien créixer i els nostres fills i també els vostres podrien sentir el mateix que varem sentir nosaltres, enamorar mos d’un Tamarit, d’aquesta terra on la Vida fluïa de dins d’ella mateix, un Part natural, un Parc natural.
Sempre hem seguit, encara des de lluny, la evolució d’aquesta contrada, em patit les sequeres com ella, ens hem cabrejat quant la espoliaven els homes de mala baba o els ignorants, però veges tu, que es va mamprendre la lluita per defensar la i ara després de tants anys de patiment i de quasi “tirar la tovallola”, torna a córrer l’aigua lliurement, omplint ho tot, tornen les barques a surar, els ànecs a menjar, la vida a resplendir, només ens ve al cap una idea, agrair amb molta força a totes les persones que han tingut tanta voluntat i persistència per a no deixar perdre un lloc tan meravellós com aquest, gràcies de part de tot el mon, de veritat, a nosaltres ens fa moure i ens fa creure mes i mes en el futur, que es possible un futur i a mes bo, molt bo, gràcies de nou, ens feu enveja perquè si nosaltres trobem tanta satisfacció, no vull ni pensar com de contents estareu vosaltres, tanta dedicació, tanta por (recorde quant va estar cremant se tot el subsòl del parc), en fi i per fi, ja tenim Tablas de Daimiel com a noves, de trinca....mmmmmmmmmhhhhhhhhhhhhhhhhhh............



REPRODUCCIO D'UN ARTICLE D'EL DIARI "EL PAIS" QUE M'OMPLI D'ESPERANÇA, DE FUTUR. carme i vicent



Los que decíamos que había futuro no mentíamos


Lo que descubrí poco tenía que ver con el paisaje idealizado. El año 1985 fue el último que corrió, apenas nada, el Guadiana a la altura del Molino de Griñón. Los Ojos del Guadiana estaban secos, el Parque también. El nebuloso recuerdo materno, el alimento de mis sueños, sencillamente ya no existía. Desde entonces han pasado 28 años de duelos y quebrantos. Y en estos días el Guadiana ha vuelto a correr. Sus aguas alimentadas por el acuífero 23 han vuelto a alcanzar Molemocho. Se trata de una noticia magnífica. Pero se trata, sobre todo, de una lección. Cuántas veces en estos años hemos escuchado que las Tablas no tenían solución, cuántas veces se ha descrito aquello como el museo de la catástrofe.
Es verdad que lo vivido ha sido terrible; la desecación pavorosa del acuífero, el incendio de la turba, las sentencias increíbles que negaron a los Ojos su condición de agua y al Guadiana su condición de río, el conflicto. Hemos vivido desolaciones, crisis, patronatos de los que había que salir protegido por la Guardia Civil. Hoy todo parece lejano.
Vivimos desolaciones, crisis, patronatos de los que salíamos protegidos por la Guardia Civil. Hoy todo parece lejano"
Y eso es así por el esfuerzo de muchos. Quiero recordar a los que a lo largo de todos estos largos —muy largos— años mantuvieron viva la bajita esperanza. En esa batalla han perdido juventud y salud, y casi todos los importantes se deslizaron en las páginas de los días sin dejar ruido. Tal vez porque la mayoría eran simples funcionarios. Durante 30 años tres generaciones de servidores públicos han estado, un día sí y otro también, dibujando futuro sin verlo.
Y eso también ha sido posible por el esfuerzo continuado de todas las administraciones, de todas. Ha sido posible porque hemos sido capaces de reponernos de cada uno los pequeños fracasos que al final alimentaron la solución. Fue necesario restaurar el sistema hidráulico del parque, con la contestación de muchos. Poner en marcha sucesivos planes de control de extracciones, siempre insatisfactorios. Comprar centenares de hectáreas y derechos de agua en el entorno de Las Tablas, nunca suficientes. Realizar acciones de recarga hidráulica, discutibles incluso. Todo esto ha sido una hermosa sucesión de ideas insatisfechas, de voluntades incompletas, de contradicciones internas para que, al final, con sorpresa de todos, el agua vuelva.
No está todo hecho, pero en mi pequeña historia personal hoy es un gran día. Tras 30 años, los que decíamos que las Tablas tenían futuro no mentíamos. Los paisajes solo mueren cuando lo hacen las últimas personas que los recuerdan. Quiera el tiempo y la esperanza que este no sea el caso. Hoy se lo recordé a una madre ya anciana.
Jesús Casas Grande fue director de Parques Nacionales.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada