Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







divendres, 20 de febrer del 2015

NADALETA DE MUNTANYA

NOM BOTÀNIC: Narcissus dubius

FAMÍLIA: AMARYLLIDACEAE

NOMS POPULARS: NADALETA DE MUNTANYA, NADALETES BLANQUES



                               Les nadaletes de muntanya o nadaletes blanques ens sorprenen cada final d'hivern amb flors d'un blanc immaculat, de vegades cremós de 1,5 a 2 cms. de grandària al final d'una tija de fins a mig metre d'alçària, encara que habitualment la vorem mes menuda.
Les flors tenen sis tèpals ovals rematats en una punta fina i una corona també blanca que la diferència de N. tazetta de corona groga que es mes abundant.
Les fulles son estretes, d'uns 3 a 6 mms. d'amplada, llargues i d'un color verd groguenc.
Creix als prats eixuts amb poca terra i fins i tot en escletxes del rocam, això si, sempre escassa.
Es una planta bulbosa que vorem florir de febrer a abril, encara que si l'oratge acompanya, floreix fins i tot per nadal, d'on pren el nom popular.
Es polinitzada per insectes - polinització entomòfila- com abelles i papallones tant diürnes com nocturnes i el fruit es una càpsula amb costelles mes o menys marcades i fins i tot llisses.

Com les flors son tan boniques, la gent les recull posant així en perill la supervivència futura d'aquesta espècie

Vegeu les anteres on es forma el pólen

Les flors naixen de dins d'una espata que les envolta i que es marceix ràpidament

Detall del tub verdós de la flor on es pot observar com els tèpals es divideixen donant l'aspecte que ja coneguem, baix de tot, junt al peduncle, l'ovari.