Sempre ha sigut el nostre desig oferir i contar-vos la mirada d'uns Herbolaris convençuts i conscients, que a més de la visió ecològica, sentimental, màgica o qualsevol altra forma d'entendre la vegetació també existeix l'admiració i la valoració del tresor per a la salut que són les plantes, les mates i els arbres; a més tamb vos volem contar algunes de les experiències a les nostres muntanyes, rius, coves i barrancs, i sobre les plantes que trobarém al pas, passejant tots els paisatges possibles. Només recordar-vos que quan camineu per les muntanyes i llocs de natura, respecteu els boscos diminuts que són els brossegars i matollars, heu de ser conscients de que moltes plantes d'un pam d'alçada tenen més anys que vosaltres, quasi com un arbre gran, tant de temps com un bosc adult, el BOSC DIMINUT.







dimarts, 26 d’agost del 2014

PEBRELLA

NOM BOTÀNIC: THYMUS PIPERELLA
FAMÍLIA: LABIATAE

NOMS POPULARS; PEBRELLA




                             Mateta llenyosa endèmica del País Valencià que creix a la majoria de les nostres muntanyes, apreciadisima a la cuina com aromatizant, en salmorres d'olives i pimentons, element essencial dels gaspatxos manxecs i d'un montó de coses bones............., es una planta perenne, com dic llenyosa a totes les branquetes, d'uns 10 a 20 cm. d'alçada, com una bojeta tota coberta de flors quant es època, això es des de juny-juliol fins a setembre-octubre que es quant es deu de collir, encara que actualment esta prohibida la recol·lecció a causa de la seua endemicitat.


Vista en flor

Detall de les flors
Endemisme valencià, açò vol dir que nomes es cria silvestre al nostre territori, fonamentalment a la província de València, Nord d'Alacant i Sud de Castelló

Fixeu vos en les rametes llenyoses, es com un arbre diminut

Es poden apreciar les glàndules on emmagatzema la essència responsable del aroma

dilluns, 4 d’agost del 2014

HIPERIC DE RIU

NOM BOTÀNIC: HYPERICUM CAPRIFOLIUM
FAMÍLIA: GUTTIFERAE

NOMS POPULARS: PERICÓ DE RIU



                      Aquesta mateta de fins 1 metre d'alçada, creix als llocs humits, mes bé xorrollosos, no es tan abundant com altres Hipérics perquè no hi han tants llocs on puga habitar, fent se així rara de trobar, aquest esta fotografiat als rius de Bicorp.


Aspecte que presenta el seu hàbitat idoni, encara que a la vora dels rius i d'algunes sèquies també en podem vore

Flors típiques dels Hipèrics

Les fulles com podeu vore, naixen soldades a la base, això els botànics ho anomenen fulles connates









dissabte, 2 d’agost del 2014

COR DE ROCA

NOM BOTANIC: HYPERICUM ERICOIDES
FAMILIA: GUTTIFERAE

NOMS POPULARS: COR DE ROCA











Es una mateta menuda, llenyosa, amb flors grogues molt vistoses encara que xicotetes, te les mateixes virtuts i usos que el perico groc (Hypericum perforatum), del qual es cosí germà, encara que el cor de pedra es considera mes actiu.
Colps, cremades i problemes amb el sistema nerviós son les seues aplicacions.


Per a les cremades en forma de oli per a aplicar directament, calma el dolor i
redueix les possibilitats de sobreinfeccions; en infussió per a les molèsties digestives i el dolor de estómac a més com a calmant del sistema nerviós i com antidepresiu.